75 jaar Feestcomité!

Hoe het allemaal begon…

Dit jaar is het een bijzonder jaar voor het Feestcomité! Namelijk ons 75 jarig bestaan! Leuk om even terug te blikken naar ons allereerst begin in 1948. Het was net na de Tweede Wereldoorlog en mensen hadden behoeft om weer dingen met elkaar te vieren.

Eerste kermisoptocht

In 1948 was Wilhelmina 50 jaar Koningin der Nederlanden. Een mooie gelegenheid om met de Kwakelse Verenigingen de koppen bij elkaar te steken en iets speciaals te bedenken. Met elkaar organiseerden zij een grote optocht ter gelegenheid van de koningin. Daarmee was de eerste kermisoptocht een feit. Het zag er echter naar uit dat het ook meteen de laatste optocht zou zijn, want op 4 september 1948 werd Juliana de nieuwe Koningin der Nederlanden. Met het aantreden van de nieuwe koningin in september 1948 was de Wilhelmina Vereniging ter zielen gegaan. Het was de koster van De Kwakel, Gerrit Hoogenboom die samen met Ab Meijer toch een vervolg aan deze festiviteit wilde geven. Gerrit leende de schoolbel bij meester Graven en ging als omroeper door het dorp: Dames en heren, kom het zien, woensdagmiddag volksspelen. Zij organiseerden met de kermis volksspelen zoals zakslaan (dit klinkt overigens als een pijnlijk spelletje…), houtje rapen en ringsteken. Het verliep uitstekend die middag en het Oranjecomité was een feit!

Oranjecomité

Op 17 oktober 1950 was dan ook de eerste heroprichtingsvergadering van het Oranjecomité bij Café Pouw aan de Boterdijk. Thomas van Veen werd de voorzitter, Giel Wahlen 2e voorzitter, Gerrit Hoogenboom secretaris, Jan Voorn (de kruidenier) penningmeester, Rinus van Egmond (de timmerman) nam het materiaalbeheer voor zijn rekening. Verdere leden waren Cor van Zaal, Kees van Zaal (de melkboer) , Cor de Kuijer, Dirk Voorn (de kolenboer), Ab Meijer, Jan Enthoven, Han de Jong, Nic van Rijn, Theo Röling, Kees Verlaan, Rien Verlaan en C.M. van Zaal. Het doel van het Oranjecomité was het organiseren van Koninginnedag- en Kermisfeesten. Het Oranjecomité is nu het Feestcomité. Gerrit zat altijd als omroeper tijdens de kermisoptocht in de voorste wagen. Met zijn duidelijke mooie stem praatte en lachte hij de optocht aan elkaar, er was nog geen muziek op de karren in die tijd. In 1975 gaf hij aan te stoppen na 25 jaar actief lid te zijn geweest. Bij zijn afscheid op de jaarvergadering van dat jaar werd hij tot erelid benoemd van het Feestcomité.

Vele vrijwilligers

In de voorbije jaren is het Feestcomité natuurlijk wat verjongt, er namen mensen afscheid en er kwamen weer nieuwe leden bij. Inmiddels bestaat de club uit maar liefst 52 vrijwilligers. En wat zijn we trots op onze (ere)leden die al vele jaren actief zijn in het comité! Een aantal hebben het stokje over genomen van hun vader. In de zomereditie van ons programmaboekje lees je het vervolg van dit verhaal. De nieuwe generatie Feestcomité leden delen dan hun herinneringen en belevenissen aan de Kwakelse feesten.

Wilhelmina

Geef een reactie